Pages

Monday, 5 May 2014

LAWAK PART III

LAWAK PART III


Assalammualaikum W.B.T
Apo macam eh sumo..dah makin hebat nampak eh ngmbik gamba..mcm tu lah kok dek eh kan..semokin ari somakin pandai..kalau somakin hari somakin bongka (bangang), elok la di baeh an (dicampakkan) kamera tu..poie tanam bungo lain baguih...hehehe..

Memulo den mintak maap la kuk dah lamo bona bososawang blog nie ha..bukan apo, sibuk ngahlah an ghajo (raja).. dah bulan limo taun 2014 baru la dapek den nulih balik kek sinia..apo pun kalau korang polow fb den mmg sentiaso ado la bondo2 baru pun..so ( ecehhh..omputihhh!!!) post pertamo taun 2014 nie bia den lungguk an lawak2 terbaru dalam fb den tu yo..Insyaallah den cubo la ngepost serajin mungkin dongan tips2 fotografi semugo korang yang baru bojinak-jinak dalam dunio fotografi nie dapek berkombang..bukan mengombang...hahahha..BORN APPETITE!!! heheh...


SOALAN: bang, apsal saya amik gbr jadi lonjong?
JAWAPAN: adakah anda amik gbr gunakan wide lens? Kalau guna wide lens jgn terlalu hampir dgn subjek kerana akan berlaku dostortion. Jadi mungkin itu maksud anda "lonjong" tu.
SOALAN: Tapi sy amik gbr terung panjang nie guna lwns biasa je bang
JAWAPAN: DAH TORONG MMG LA NMPK LONJONG. DEN SUNGKIP BUAH PINGGANG TU KANGG!!!
SOALAN: OOO..HAHAHA JGN MARAH BANGGG...



SOALAN: biaso eh abg edit gbr guno software apo bang?
JAWAPAN: saya guna PS. Ramai juga yg guna Lightroom skrg nie sebab lebih mudah dan hasilnya yg terbaik.
SOALAN: ese guno darkroom bang.
JAWAPAN: eh x ponah dongar pulak software tu. Bagus ke?
SOALAN: x bagus sgt la bang. lagi pun kito boleh guno darkroom nie bilo umah xdo lektrik yo.
JAWAPAN: GAMPANG..EKAU JGN MARAH KALAU KANG DEN TIKAM ABDOMEN BAWAH KAU TU YO...
SOALAN: KEH3

SOALAN: bang, mcm mana nak kira maksimum shrapness lens?
JAWAPAN: secara mudahnya kita darabkan je max aperture lens dgn 2. Contohnya f1.4 x 2 = f2.8, bermaksud kita boleh dapat max shrapness lens trsebut pada f2.8. Kalau kit lensnya biasanya kita boleh dpt sharpness max pada f8-f11. Namun ia ttp bergantung pada shutter speed dan tripod sebab kalau kamera shaking ms shoot x dpat max sharp jugak la.
SOALAN: ok kalau kamera shaking dia akan jadi milk shake x bang?
JAWAPAN: BOLEH, DONGAN MENGSHAKE AN KEPALO EKAU SEKALI SELAMO 3 ARI BERTURUT3..GAMPANG...
SOALAN: HAHAHAHA...


SOALAN: bang, cmno nak dapek an gambar haluih-haluih camni ha bang?
JAWAPAN: ado banyak caro, paling top kito guno lens makro. Ado tulih macro kek lens tu. Cari la yang macro 1:1 tuk dapek an jarak paling rapat dan maksimum dongan subjek.
SOALAN: ese dah cubo ngn lens makro dah tapi tak dapek yo ngambik gambar makro tu la bang.
JAWAPAN: ekau shoot gambar makro apo?
SOALAN: GAMBAR KUMAN BANG..
JAWAPAN: DEN KUNYAH KEPALO LUTUT TU KANG, KAU TAU LA!!!..



SOALAN: bang, apa fungsi exposure compensation tu bang?
JAWAPAN: exposure compensation atau EV di ukur dari +5 hingga -5. secara umum EV berkait rapat dengan exposure/dedahan di mana + bermaksud kita manambah exposure kepada stop2 yang berbeza. Negatif pulak kita bermakna kita mengurangkan dedahan..anda boleh cuba menggunakan EV untuk melihat kesan dedahan yang terhasil. Pada kamera anda butang EV ialah butang yang ada tanda +- tu.
SOALAN: Takde la bang kat kamera saya nie
JAWAPAN: anda guna kamera Nikon or Canon?
SOALAN: KAMERA HANDPHONE
JAWAPAN: PHUIIII..GHASO NAK DEN TAMPA RUSUK KAU NIE SAMPAI BONGKAK...


SOALAN: Bang, kalau beli buku-buku fotografi tu dapat ke membantu utk menambah pengetahuan fotografi sebab abg cakap mesti berguru?
JAWAPAN: Sememangnya berguru adalah pilihan terbaik utk meningkatkan pengetahuan dalam fotografi. Buku atau majalah fotografi merupakan bahan utama untuk kita mendapatkan maklumat terkini berkaitan teknologi, tips dan panduan yang mungkin kita tidak dapat semasa berkursus.
SOALAN: abg ada buat buku ke? mcm mn nak dptkan buku abg eh?
JAWAPAN: ada, buku matematik UPSR. boleh dapatkan di kedai2 buku popular
SOALAN: Boleh seyes sket tak bang
jawapan: HAHAHAHAHAH


SOALAN: bang, apa maksud DIY tu bang?
JAWAPAN: DIY bermaksud Do It Yourself. Istilah ini biasa di guna oleh photographer makro di mana mereka biasa membuat diffuser sendiri menggunakan foam atau polisterin. Apa jua alatan yang dibina sendiri tanpa perlu membeli alatan diistilahkan sebagai DIY.
SOALAN: ooo..abes tu yang ade kedai DIY tu bang.
JAWAPAN: ITU KODAI HARDWARE..NAMO KODAI TU DIY..HAALAAAA....
SOALAN: oooo..hehehhe...jom bang sayo belanjo banjo...


SOALAN: bang, buleh x shoot makro ngn kit lens?
JAWAPAN: buleh. zoom lens pada kadar maksimum, contoh 18-105, zoom pada 105 dan anda dpt f5.6...dapatkan jarak fokal sesuai agar dapat mengunci fokus. gunakan tripod utk lebih ketajaman gbr. shoot dalam format RAW.
SOALAN: oo..apo bezo kit lens dgn medical kit haa bang, cer jawab?
JAWAPAN: MEDICAL KIT TU DIGUNO AN BILO DEN DAH HOMPOK AN PALO KAU NGAN KIT LENS TU SAMPAI BODARAH..POPAGI DAH NAIK AN DARAH DEN!!!
SOALAN: KEH3..MOH BANG DEN BELANJO ROTI CANAI...

SOALAN: Bang, saya shoot orang selalu x jadi la bang..boleh bagi tips yang baik x bang?
JAWAPAN: Shoot orang sama ada portraiture atau group photo perlukan gabungan komposisi, sudut,pencahayaan yang tepat. Kebiasaannya lokasi menjadi agenda utama. Selain itu, ia juga merupakan proses fotografi terancang di mana kita boleh merencanakan proses photo shoot agar mendapat hasil yang terbaik. Kerjasama antara subjek dan photographer penting agar masing-masing faham peranan yang harus dimainkan.
SOALAN: Masalah eh bang ese nak ngambik gambar orang utan..mano nak dapek an kojosamo dio bang..
SOALAN: APO PASAL KAU X CAKAP TADI!!!...DEN SUNGKIP BUAH PINGGANG TU KANGGG!!!...POPAGI DAH BUEK DEN HANGIN...
SOALAN: HAHAHAHA....SABAR BANG...MOH KITO POKONO ROTI CANAI BANG...ESE BELANJO... 


SOALAN: Bang, apo ciri-birit sebagai seorang photographer yang baik?..cer cite
JAWAPAN: Photographer ciri-birit tu kau..dulu sekolah mano nie..BONGAP TAK AGAK-AGAK...
SOALAN: ALA BANG JGN MARE..SILAP TAIP JOOO..HEHEHEH


SOALAN: Bang, boleh bagi tips untuk shoot outdoor x?
JAWAPAN: Untuk shoot outdoor, memula sekali kita kene berada di luar sebab kalau kita berada di dalam kita hanya dapat shoot indoor...
SOALAN: Bang, boleh seyes sikit x, saya tanya betul2 nie...
JAWAPAN: HAHAHAHAHAH....

Tu ladeh buek kali nie yo..untuk pengetahuan korang, lawak2 nie adolah ciptaan den sendiri hasil gubahan daripado pertanyaan2 pasal fotografi daripada orang2 yang bertanyo kek den.. ado jugak yang den cipto sendiri pertanyaan tu...harapan eh agar konsep belajar sambil berlawak nie dapek memudah an sesapo yang baco tu paham..kalau